Záujem o tepelné čerpadlá rastie

Prípadová štúdia môže byť aj návodom na realizáciu vášho nového vykurovania.

Záujem o tepelné čerpadlá rastie zverejnené: 12. 12. 2022

Pre akékoľvek rozhodnutie musíme mať nielen dôvod, ale predovšetkým dostatok informácií. V čase zvyšujúcich cien plynu a energií, to platí dvojnásobne. V posledných mesiacoch víťazí rozhodnutie o inštalácii tepelného čerpadla. O svoje skúsenosti sa s nami podelila firma NIBE.

Situácia

Rodinný dom sa nachádza v malej obci v Krušných horách, na pozemku o veľkosti 6426 m2. Dom je navrhnutý ako pasívna stavba, ktorá ťaží z polohy a orientácie parcely. Presklené plochy sa v zime stávajú tepelným zdrojom domu vďaka dopadajúcemu svetlu do interiéru. Miestne klimatické podmienky zodpovedajú nadmorskej výške 750 metrov, a tak tu v zimnom období nie je núdza o snehové kalamity a veterné búrky. Vzhľadom na to, že majiteľ je zároveň montážnym partnerom NIBE, mal o výbere tepelného čerpadla jasnú predstavu.

Riešenie

V dnešnej dobe, keď rapídne rastie cena realít a pozemky sa zmenšujú, sa najčastejšie inštalujú tepelná čerpadla systému vzduch-voda vďaka ich priestorovej nenáročnosti. Majiteľ však zvolil zemné tepelné čerpadlo F1255-6 PC s hĺbkovým vrtom.

Dom má po celej ploche podlahové vykurovanie, preto tu netreba dosiahnuť vysokú výstupnú teplotu.
Tepelné čerpadlo F1255-6 PC má funkciu pasívneho chladenia integrovaným doskovým výmenníkom. Funkcia chladenia je atraktívna hlavne v lete, keď dom netreba vykurovať, ale naopak - chladiť. Majitelia využívajú funkciu chladenia predovšetkým na prevádzku domácej vinotéky, ktorá je súčasťou stavby.
Integrovaný nerezový zásobník so 180 litrami vody plne pokryje potreby tejto 5-člennej rodiny.

Svojimi kompaktnými rozmermi sa uvedené tepelné čerpadlo hodí aj do menších priestorov, ktoré sú často charakteristické pre technické miestnosti. Produkty NIBE sa vyznačujú čistým dizajnom, ktorý veľmi dobre funguje aj s ostatnými spotrebičmi, ktoré sú umiestené v tej istej miestnosti


Špecifikácia

Druh nehnuteľnosti: rodinný dom
Druh stavby: novostavba
Miesto realizácie: Nová Ves v Horách
Tepelná strata domu: do 6 kW
Produkt: F1255-6 PC
Požiadavky klienta: prevádzka nenáročná na údržbu, pasívne chladenie
Dôvod výberu druhu TČ: kladné referencie k produktu

Produkty značky NIBE môžete zakúpiť v našich Inštalatércentrách.