Otváracia doba 1.5. a 8.5. Více informací

Začnite šetriť s čerpadlami Grundfos

Ako na vykurovanie domácnosti s nízkou spotrebou energie? Stačí pár zdanlivých maličkostí – napríklad obehové čerpadlo Grundfos.

Začnite šetriť s čerpadlami Grundfos zverejnené: 13. 3. 2024

Optimálna klíma a tepelný komfort sú kľúčovými požiadavkami pre pohodlné bývanie. Spoločnosť Grundfos je odborníkom na obehové a cirkulačné čerpadlá, ktoré hrajú nezastupiteľnú úlohu v moderných systémoch vykurovania a klimatizácie. Vynikajú nízkou spotrebou energie, modernými funkciami a možnosťou konektivity. Vďaka funkciám a prevádzkovým režimom obehových čerpadiel od Grundfosu je možné čerpadlá maximálne prispôsobiť konkrétnym potrebám daného systému.

Ako na účinné použitie obehového čerpadla od Grundfos
Obehové čerpadlá sú integrované v systémoch kúrenia spolu s kotlami na tuhé palivá, môžu byť súčasťou podlahového vykurovania alebo aj pri tepelných čerpadlách. Dôležité ale je funkčné staré čerpadlá meniť. Dôvodom je nielen opotrebenie, ale aj s tým súvisiaca vyššia hlučnosť, nižšia účinnosť či spotreba. Spotrebujú totiž až desaťkrát viac energie ako nové čerpadlo od Grundfosu - to znamená stovky eur za energie navyše. Takže ako spoznáte, kedy nadišiel čas na výmenu? S aplikáciou Grundfos GO ľahko. Stačí naskenovať staré čerpadlo a telefón sa postará o nájdenie účinnej náhrady s podstatne nižšou spotrebou.

Grundfos ponúka okrem obehového čerpadla aj vyváženie systému
Problémy s vykurovaním môže spôsobiť aj nevyvážené rozloženie tepla v domácnostiach. To sa prejavuje hlučnými radiátormi, nerovnomernou teplotou v miestnostiach alebo nadmernou spotrebou energie. Nápravu zaistí hydronické vyváženie vykurovacieho systému. Táto metóda však obvykle vyžaduje zložité meranie a nastavovanie ventilov, čo môže byť pre inštalatérov časovo náročné.

Nedostatočné vyváženie vykurovacieho systému má negatívne dopady na jeho účinnosť. V prípade kondenzačných kotlov nadmerná prevádzka vedie až k strate kondenzácie a zníženiu účinnosti. Pri tepelných čerpadlách je kľúčové udržať čo najnižšiu vstupnú teplotu pre minimalizáciu nákladov na energiu a maximálny výkon.

Spoločnosť ponúka riešenie v podobe hydronického vyváženia, ktoré využíva čerpadlo Grundfos ALPHA2, ALPHA3, UPM3 LIN a UPM4 LIN. Pre uľahčenie procesu vyváženia je možné inštalovať mobilnú aplikáciu Grundfos GO Balance. Táto aplikácia umožňuje inštalatérom ľahko merať, špecifikovať miestnosti, radiátory aj prevedenie hydronického vyváženia v piatich jednoduchých krokoch. Týmto spôsobom môže byť hydronické vyváženie vykonávané efektívnejšie a s minimálnym úsilím.

Ďalšie návrhy na úspory
Takmer vždy sú problémy s teplou vodou spôsobené týmto: buď je neúčinný systém cirkulácie teplej vody, alebo ho domácnosť vôbec nemá. So systémom cirkulácie teplej vody, napr. s použitím cirkulačného čerpadla Grundfos, sa nevyužitá teplá voda vracia späť k zdroju. Cirkuluje tak medzi kohútikmi a zdrojom teplej vody. Pri zapnutí sprchy alebo kohútika je potom opäť k dispozícii. Nemusíte preto čakať, kým sa voda v systéme nahreje, poprípade doputuje do miesta určenia, čo vo väčších domoch znamená, že odtečie niekoľko litrov vody do odpadu.

Je teda čas na nové čerpadlo? Zastavte sa v našich Inštalatércentrách, určite si vyberiete to najúčinnejšie čerpadlo Grundfos.