Víťazí stále obľúbená klasika, kvalita a dlhá tradícia

Spolu s výrobcom Zehnder sa zamýšľame nad tým, prečo rastie záujem o článkové radiátory Zehnder Charleston?

Víťazí stále obľúbená klasika, kvalita a dlhá tradícia zverejnené: 16. 8. 2023

Vďaka vysokej kvalite podľa švajčiarskych štandardov sú dizajnové článkové radiátory Zehnder Charleston veľmi vyhľadávaným artiklom. Ich široká variabilita zaručuje to, že pekne padnú prakticky do každého interiéru. Zoznámte sa s jednotlivými parametrami týchto obľúbených vykurovacích telies.

Tradícia, ktorá drží krok s modernými trendmi

Dizajnové radiátory Zehnder Charleston sa vyrábajú takmer 100 rokov a bola to práve firma Zehnder, ktorá si zaregistrovala patent na prvý oceľový rúrkový radiátor už v roku 1930. „Skutočnosť, že sú tieto radiátory na trhu už tak dlho, len podčiarkuje ich jedinečnosť. Aj keď sa ich dizajn takmer nezmenil, článková konštrukcia, ktorá im prepožičiava transparentný vzhľad, je stále veľmi obľúbená a dopytovaná. Vďaka svojej variabilite sa totiž hodí naozaj do každého interiéru – od klasickejších inštalácií bežných budov, až po moderné interiéry,“ opisuje Miroslav Váša, vedúci predaja dizajnových radiátorov Zehnder.

Variabilné a modulárne

Široká škála hĺbok, výšok, dĺžok, tvarov i spôsobov pripojenia a kotvenia či farebných prevedení umožňuje, že je možné radiátory optimálne prispôsobiť prakticky každému interiéru, priestoru aj požiadavkám na tepelný výkon. „Článkové radiátory Zehnder Charleston od nás dostanete v piatich hĺbkach od 62 do 210 mm a viac ako 35 štandardných výškach od 26 centimetrov do troch metrov. Na vyžiadanie samozrejme zvládneme vyrobiť aj atypické prevedenie,“ opisuje Miroslav Váša a popisuje ďalšiu ponuku: „Sme tiež schopní vyrobiť radiátory takmer o akejkoľvek dĺžke, jediným limitom je pritom minimálny počet štyroch článkov, teda dĺžka 184 mm, a potom samozrejme to, čo dovolí hydraulika vykurovacieho systému. Navyše vďaka bohatej histórii poskytujeme viac ako 30 možností pripojenia. Veľmi obľúbené je napríklad stredové pripojenie vyskytujúce sa najmä pri vysokých telesách, či pripojení Completto s integrovaným ventilom.“

Dávno už neplatí, že radiátor musí byť iba rovný. Dnes je bežné oblúkové prevedenie či rohové riešenie, a to ako do vnútorných rohov, tak aj pre umiestnenie na tie vonkajšie. Čo sa farebného prevedenia týka, štandardne má firma v portfóliu približne 50 farieb, ale na zákazku sa dá vyrobiť takmer akékoľvek prevedenie – celkom tak dokážu aplikovať viac ako 700 odtieňov, a to vrátane modernej povrchovej úpravy Technoline, čiže priehľadného laku, ktorý nechá vyniknúť technológiu výroby radiátorov. Hodí sa tak práve do moderných interiérov v kombinácii s prírodnými materiálmi, ako je drevo či kameň.

Vysoká kvalita (nielen) vďaka laserovému zváraniu

Za dobu vývoja sa síce dizajn článkových radiátorov príliš nezmenil, ale technológia výroby naopak významne. Vďaka laserovému zváraniu je spoj kvalitnejší a má väčšiu životnosť. Po zvarení jednotlivých článkov i celej zostavy sa vždy vykonáva tlaková skúška, aby bolo isté, že nikde nedôjde k priesaku vykurovacieho média. Životnosť radiátorov predlžuje aj kvalitné dvojvrstvové lakovanie. Jedná sa vždy o základný antikorózny kúpeľ, po ktorom sa antistaticky nanáša prášková farba, ktorá sa vypaľuje v peci, vytvrdzuje a tvorí tak výsledný efekt.

Riešenia pre nízkoteplotné systémy

Vďaka článkovej konštrukcii umožňujú radiátory vyšší prenos sálavého tepla, ktoré pôsobia rovnako príjemne, ako napríklad slnečné lúče či horiaci krb. Sú tiež veľmi vhodné pre nízkoteplotné sústavy. „Pri vykurovaní kondenzačnými kotlami a tepelnými čerpadlami nie je voda v radiátoroch ohrievaná na takú vysokú teplotu. Článkové radiátory Zehnder Charleston vďaka svojej výnimočnej konštrukcii a rozmerovej variabilite, ponúkajú možnosť optimalizovať veľkosť používaného telesa a napomáhajú tak dosiahnuť žiadané úspory pri spotrebe tepelnej energie,“ vysvetľuje Miroslav Vaša s tým, že produkujú totiž až 35% podiel sálavého tepla. Najmä pri vyšších modeloch je tak zaistené lepšie prúdenie a teplá voda sa môže lepšie rozvrstviť aj pri nižších teplotách, preto vzniká príjemné teplo.“ Pri riešení výmeny starého kotla za ten kondenzačné či tepelné čerpadlo sú vykurovacie telesá článkovej konštrukcie tou správnou voľbou. Vyššie prevedenie radiátora Zehnder Charleston je preto vhodným riešením pre nízkoteplotné systémy.

Aký radiátor zvoliť?

Okrem možnosti obrátiť sa priamo na výrobcu, ktorý poradí a vysvetlí potrebné a naviac vytvorí špecifikáciu vrátane technických detailov pre konkrétnu stavbu, sú aj ďalšie možnosti. Pre projektantov sú k dispozícii vo firme Zehnder podklady v projekčných programoch ProTech a TechCON a naviac sú na webe firmy voľne stiahnuteľné dokumenty s technickými údajmi pre správnu montáž a všetky typy pripojenia. Pri výbere vhodného telesa je možné využiť aj možnosti online konfigurátora. Po zadaní všetkých potrebných parametrov na rozmer a výkon sa vyfiltrujú telesá, pri ktorých už treba vybrať len potrebný dizajn, aby boli funkčným doplnkom akéhokoľvek objektu.

Do moderných industriálne ladených interiérov perfektne padne povrchová úprava „Technoline“ (lesk či mat), ku ktorej je možné pre vybrané typy pripojenia dopasovať aj zhodne vyzerajúce príslušenstvo v podobe armatúry a termostatickej hlavice (novinka). Táto povrchová úprava je veľmi obľúbená u architektov.

Prevedenie v čiernom mate či štýlový odtieň „Anthracite“ zase vyniknú napr. v drevenom interiéri rodinného domu. Klasikou je nestarnúca a nadčasová biela. Široký výber farieb a špeciálnych odtieňov si môžete pozrieť napr. na kúpeľňových štúdiách Ptáček, kde sú k dispozícii aj kartičky s reálnym povrchom konkrétneho odtieňa.

Výhodou taktiež je, že vybrané modely v bielej farbe RAL 9016 s bočným pripojením, sú skladom na našich pobočkách. Sú tak ideálnym riešením pre ľahké rekonštrukcie a náhradu existujúcich liatinových či doskových radiátorov s garanciou dlhej životnosti.

Více informací na webináři na Youtube - Proč roste zájem o článkové radiátory Charleston.