Ventilačné tepelné čerpadlo úsporne vykuruje, vetrá a ohrieva vodu

Ventilačné tepelné čerpadlo úsporne vykuruje, vetrá a ohrieva vodu zverejnené: 3. 10. 2022

Ventilačné tepelné čerpadlá NIBE majú za sebou skutočne dlhú históriu, pretože sa vyrábajú a inovujú už od roku 1980. Patrí teda k najstaršiemu typu tepelných čerpadiel NIBE, o ktorého pretrvávajúcej obľube (predovšetkým v severských krajinách) vypovedá, že je aktuálne inštalovaný až v 80 % švédskych novostavieb. Priemerný ročný predaj ventilačných tepelných čerpadiel NIBE činí viac ako 16 000 kusov v Škandinávii a 9 000 kusov v Európe.

Ventilačné tepelné čerpadlá sú veľmi efektívne a ekologické systémy na rekuperáciu energie: tú odoberajú z teplého vnútorného vzduchu, ktorý sa odvádza vzduchotechnickým systémom z interiéru, a následne ju využívajú ako zdroj tepla pre vykurovanie, ohrev vody a riadené vetranie celej domácnosti.

Ich inštalácia má veľký význam predovšetkým v moderných zateplených budovách, ktoré nedisponujú systémom riadeného vetrania s rekuperáciou tepla. Nedostatočná výmena vydýchaného a znečisteného vzduchu totiž prispieva k zvyšovaniu koncentrácie CO2 a ďalších škodlivých látok, vrátane kumulácie nebezpečného množstva prachových častíc, roztočov, peľových zŕn a plesňových spór. Ak teda v budove nie je zaistený účinný spôsob vetrania, veľmi rýchlo vzrastá riziko vzniku tzv. syndrómu nezdravých budov: ten sa prejavuje napríklad únavou, pálením očí, bolesťou hlavy alebo respiračnými problémami.

Využitie ventilačného tepelného čerpadla NIBE napr. F730 so zásobníkom vody o objeme 180 litrov vody je jednou z možností, ktorá toto riziko výrazne obmedzuje. Toto kompaktné zariadenie disponuje kompresorom s riadeným výkonom, vďaka ktorému sa vždy prispôsobí aktuálnej potrebe tepla, a prispieva tak k výraznému zníženiu nákladov na vykurovanie a ohrev vody. Jeho nemenej dôležitou funkciou je zabezpečenie kvalitného vnútorného prostredia bez prebytočnej vlhkosti, zápachu a vysokej koncentrácie nebezpečných látok. Tým úplne kompenzuje negatívne javy spojené s príliš utesnenou budovou, v ktorej sa pravidelne nevetrá.

Ventilačné tepelné čerpadlo možno kombinovať s podlahovým vykurovaním, nízkoteplotnými radiátormi alebo s fotovoltaickým systémom. Na jeho vzdialenú správu pomocou mobilu alebo PC slúži aplikácia NIBE Uplink.

Základné informácie:

  • Kompaktné tepelné čerpadlo 3v1 (ohrev vody, vykurovanie a vetranie domu)
  • Obdoba systému tepelného čerpadla typu vzduch-voda, avšak bez vonkajšej jednotky
  • Využitie všetkej tepelnej energie z vetraného vzduchu (pri normálnom vetraní sa tepelná energia vypúšťa von oknami)
  • Vysoká účinnosť a nízke prevádzkové náklady: až 3x lacnejšia prevádzka než s elektrickým zdrojom
  • Zabezpečenie zdravej a kvalitnej vnútornej klímy – konštantná teplota, žiaden zápach, nízka hladina CO2
  • Potrebná inštalačná podlahová plocha len 0,5 m2
  • Integrovaný zásobník teplej vody: 180 litrov
  • Doplnkový elektrokotol
  • Preukázaná životnosť dlhšia ako 20 rokov