Tepelné čerpadlá

Rozvíjajúcou sa oblasťou sú alternatívne zdroje tepla v podobe tepelných čerpadiel.

Tepelné čerpadlá zverejnené: 10. 5. 2023

Tepelné čerpadlá patria k najspoľahlivejším, najúčinnejším a najekologickejším spôsobom vykurovania a ohrevu teplej vody. Konkrétne riešenie tepelného čerpadla je vždy individuálne, závisí od veľkosti a typu domu i od lokálnych podmienok (situácia na pozemku, geologické podložie atď.).

Najrozšírenejším typom tepelného čerpadla je kompresorové tepelné čerpadlo. Pracuje na princípe obráteného „Carnotovho cyklu“. Chladivo v plynnom stave je stlačené kompresorom a potom vpustené do kondenzátora. Tu odovzdá svoje skupenské teplo. Skondenzované chladivo prejde expanznou tryskou do výparníka, kde skupenské teplo (pri nižšom tlaku a teplote) prijme a odparí sa. Potom opäť pokračuje do kompresora a cyklus sa opakuje.

Časti tepelného čerpadla

Výparník - odoberá teplo nízkopotenciálnemu zdroju tepla. Pri nízkom tlaku a teplote je chladivo schopné sa vyparovať a získať tak teplo z teplonosnej látky aj pri veľmi nízkych teplotách.

Kompresor – nasáva plyn z výparníka pri tlaku chladiva zodpovedajúcom výparnej teplote a stláča ho na tlak zodpovedajúci kondenzačnej teplote. Dodaním práce kompresora a teda elektrickej energie pre pohon motora kompresora dôjde k zvýšeniu tlaku a tým aj teploty chladiva. Energia je týmto spôsobom prečerpaná z nižšej teplotnej hladiny na vyššiu a je ju možné využiť na vykurovanie či prípravu teplej vody.

Kondenzátor – odovzdáva teplo do vykurovacej sústavy (ohrev vody alebo vzduchu). Pri vysokom tlaku a teplote, chladivo kondenzuje a odovzdá teplo do teplonosnej látky.

Expanzný ventil – má za úlohu udržiavať tlakový rozdiel medzi vysokotlakovou a nízkotlakovou stranou chladiaceho obehu. Reguluje prietok chladiva z kondenzátora do výparníka v závislosti na výstupnej teplote z výparníka a ďalej udržuje prehriatie chladiva za výparníkom.

Druhy tepelných čerpadiel

Vzduch/voda – teplo čerpá zo vzduchu a odovzdáva ho vodnej vykurovacej sústave. Jedná sa o najčastejšie používaný a na obstaranie najlacnejší druh tepelného čerpadla. Tento typ tepelného čerpadla môžete mať v prevedení monoblok alebo split.

Zem/voda – energiu odoberá zo zeme buď potrubím (registrom) umiestneným meter pod zemou, alebo hlbokými vrtmi. Vrty musí povoliť banský úrad ako vodné dielo. Ide o pomerne náročnú, dlhodobú investíciu, vhodnú pre veľké domy, domy s bazénom, domy s veľkým pozemkom (časť záhrady musíte uvoľniť na vybudovanie registra) a pod.

Voda/voda - Je aplikovateľné len v určitých lokalitách - teplo odoberá z vody, napríklad z rieky alebo rybníka. Inštalácia tohto typu tepelného čerpadla potrebuje povolenie vodoprávneho úradu a správcu vodného toku či povodia.

Sezónny vykurovací faktor SCOP

Najviac preukázateľným meradlom účinnosti tepelného čerpadla za celý rok je sezónny vykurovací faktor SCOP, čo je ukazovateľ energetického efektu tepelného čerpadla. Jeho výpočet vychádza z celoročnej bilancie produkcie tepla daného tepelného čerpadla vo vykurovacom období rozdelenom na teplotné intervaly.

Do SCOP sa zahŕňa nielen efektivita produkcie tepla tepelným čerpadlom v aktívnom chode, ale aj energetické straty vplyvom cyklovania TČ, energetická spotreba záložného elektrokotla, energetická spotreba tepelného čerpadla v pohotovostnom režime či pri tepelnom čerpadle vzduch-voda De Dietrich Strateo (vnútorné s integrovaným zásobníkom TV)

Vykurovací faktor COP

Základným parametrom tepelných čerpadiel je vykurovací faktor (COP – Coeffi cient of Performance). Toto bezrozmerové číslo vypovedá o „účinnosti“ tepelného čerpadla. Ide o teoretický pomer medzi vyrobeným teplom a spotrebovanou elektrickou energiou. Čím je vyšší vykurovací faktor, tým lepšie je tepelné čerpadlo, pretože je jeho prevádzka lacnejšia. Straty vychladnutím výmenníkov v čase mimo prevádzky, udržiavanie kompresora na požadovanej teplote a pod.

Čerpadlo vyberajte starostlivo

Tepelné čerpadlo zásadne inštalujte podľa plnohodnotného projektu. Nikdy nedovoľte, aby sa montáž robila podľa „skúseností“ kúrenára. Vždy vyžadujte minimálne vzorový typizovaný projekt výrobcu a všetky úpravy konzultujte s projektantom alebo výrobcom.

Predtým než sa rozhodnete pre konkrétny systém a model čerpadla, nechajte si spočítať predbežné prevádzkové náklady na vykurovanie. Všetci kvalitný výrobcovia robia túto službu zadarmo. Tiež si zistite, akú teplotu výstupnej vody vám garantuje výrobca tepelného čerpadla a či bude táto teplota vykurovacej vody pre váš dom dostatočná aj v najväčšej zime.

Kontaktný formulár:

S čím vám môžeme pomôcť?