Rekuperácia

Ako najlepšie zaistiť dostatok čerstvého vzduchu a zdravé ovzdušie v dome a ako pri tom ušetriť peniaze? Čo je to rekuperácia a ako mi pomôže?

Rekuperácia zverejnené: 12. 5. 2023

O rekuperáciách panuje mnoho nejasností a mýtov. Veľa ľudí len tuší, že sa jedná o čosi, čo patrí do budov, ale myslí si, že tým napríklad vykúri dom. Je teda načase vysvetliť si, čo to zvláštne slovo znamená a ako to v praxi funguje.

Rekuperácia slúži na mechanické alebo riadené vetranie domov, bytov i iných budov. Môžeme si ju predstaviť ako škatuľu, ktorá nasáva z miestnosti znečistený vzduch, odvádza ho von a naopak do miestnosti privádza čerstvý vzduch zvonku. Oproti bežnému vetraniu oknom má ale výhodu v takzvanom rekuperačnom výmenníku. Ten z odvádzaného odpadového vzduchu odovzdá teplo tomu privádzanému čerstvému vzduchu a teplo sa tak s vysokou účinnosťou navracia späť. Klesajú tak výrazne náklady na vykurovanie. Tomuto princípu sa hovorí „spätné získavanie tepla“ a pri rekuperačnej jednotke je dôležitá jej účinnosť. Môžeme si to predstaviť tak, že napríklad otvorené okno má účinnosť nulovú - vzduch z miestnosti je odvádzaný bez úžitku a do miestnosti prúdi vzduch vonkajšej teploty. Stopercentná účinnosť by nastala vtedy, ak by sa vonkajší vzduch ohrial od odvádzaného vzduchu na jeho pôvodnú teplotu, čo je technicky neuskutočniteľné. Nami ponúkané rekuperačné jednotky majú účinnosť spätného získavania tepla 80–95 %.

Zdravotné aspekty
Dostatočný prísun čerstvého vzduchu je nevyhnutný pre ľudské zdravie, fyzickú aj duševnú pohodu. Uvádza sa, že dospelý človek potrebuje asi 25 m3 čerstvého vzduchu za hodinu. Je jasné, že v uzavretej miestnosti toľko čerstvého vzduchu nemáme ani omylom. V nevetraných miestnostiach sa hromadí koncentrácia CO2 a trebárs vo vydýchanej spálni býva ráno až trikrát vyššia hodnota oxidu uhličitého, než sa odporúča limit okolo 800 ppm! Ľudia sa potom budia unavení, často ich bolí hlava, sú podráždení a nevýkonní. Pretože v budovách trávime prevažnú väčšinu nášho života (pokiaľ teda nepracujeme na dvanásťhodinové smeny v lesoch či uliciach), je dôležité, aby tieto budovy boli dobre vetrané. Moderné okná sú utesnené a neprejde nimi takmer nič. Často sa uvádza, že dnešné domy a byty sú nevetrané, pretože kvôli zatepleniu a tesniacim oknám sa dovnútra nedostane čerstvý vzduch. To je síce pravda, ale nie je tomu tak kvôli tesnejším oknám ani zatepleniu, ale pretože tam nie je riadené vetranie.

Rekuperácia vs. okná
Stavebníci sa často stretávajú s názorom, že v dome s nainštalovanou rekuperáciou nemožno otvárať okná. Nie je to tak - okná si samozrejme otvoriť môžete, len - ak tak urobíte v zime - rekuperácia stráca zmysel. Keď si systém nainštalujete, budete mať doma taký svieži vzduch, že vás okno ani nenapadne otvoriť. Navyše väčšina z nás nežije na horách ani pri mori a otvorené okno, najmä v meste a pri nepriaznivých klimatických podmienkach, privedie často do domu prach, smog, alergény a nie svieži vánok. Ďalším predmetom otázok a pochybností býva krb. Pokiaľ máte krb vybavený externým prívodom vzduchu, čo je dnes neoddeliteľná a odporúčaná súčasť moderných komínových systémov, k žiadnej kolízii s rekuperačnou jednotkou nedochádza. Krb totiž spotrebováva kyslík, ktorý si sám privedie zvonku. Z vyššie uvedeného sa teda ukazuje, že nútené vetranie nám ušetrí veľké finančné náklady za spätné získavanie tepla. Na druhej strane je zrejmé, že obstaranie jednotky vyžaduje určitú investíciu.

Časté sú otázky ohľadom toho, či sa obstaranie rekuperácie oplatí a či sa investícia do nej vráti. Samotné obstaranie jednotky nie je v dnešnej dobe príliš náročná vec, ich životnosť sa počíta na desiatky rokov a náklady na vykurovanie sa v priebehu času skutočne minimalizujú. Navyše vzhľadom ku všetkým vymenovaným výhodám daného spôsobu vetrania sa nedá posudzovať iba finančná stránka veci, ale predovšetkým pozitívny vplyv na zdravie a fyzickú i duševnú pohodu.

Je vlhkosť škodlivá?
Aká je teda ideálna vlhkosť vzduchu? V obytných miestnostiach je dobré udržovať cca 40% - 60% vlhkosť. Suchý vzduch vysušuje dýchacie cesty a znižuje obranyschopnosť organizmu, a taktiež prispieva k nadmernému šíreniu vírusov a baktérií. Príliš vysoká vlhkosť - nad 60% - tiež nie je vhodná.

V kombinácii s chladnými povrchmi je častou príčinou kondenzácie vodných pár a vzniku plesní. Rekuperačné jednotky sú teda tým najlepším riešením, ako kvalitne vetrať a udržiavať optimálnu mikroklímu vo vašom dome či byte.

Rekuperácia a kvalita vzduchu
Vonkajší vzduch samozrejme obsahuje rôzne škodliviny, obzvlášť ten mestský. Filter v jednotke tieto škodliviny vedia eliminovať a nepustiť ich dovnútra. Pokiaľ vás obťažujú vonkajšie pachy, môžete si objednať filter s aktívnym uhlím, ktorý nevôle odstráni. Alergici zase určite ocenia možnosť objednať si protipeľový filter. Nečistoty samozrejme nenájdeme len vo vonkajšom vzduchu. V bytoch sa nachádzajú prchavé látky z farieb, textilu či nábytku, najrôznejšie pachy nielen z jedla, prípadne dym. Nehovoriac o plyne radónu, ktorého koncentrácia je v budovách často nadlimitná a škodí nášmu zdraviu. Všetky tieto škodliviny odídu mechanickým vetraním jednoducho preč a domáca klíma bude oveľa zdravšia.

Kontaktný formulár:

S čím vám môžeme pomôcť?