Klimatizácia

Letné sparná si môžete spríjemniť zakúpením kvalitnej klimatizácie.

Klimatizácia zverejnené: 12. 5. 2023

Na trhu je rad výrobkov, ktoré sa od seba odlišujú výkonom aj funkciami. Niektoré modely iba chladia, zatiaľ čo iné dokážu vzduch zvlhčovať, filtrovať, alebo odstraňovať z neho peľ a vírusové častice.

Klimatizácia je zariadenie určené na úpravu vzduchu v požadovanom priestore. Klimatizácia nevyrába chlad priamo, ale odoberá teplo zo vzduchu, z predmetov a látok v danom priestore. Prostredníctvom chladiaceho média ho odvádza mimo miestnosť, najčastejšie do vonkajšieho prostredia. Ak ponecháte bokom priemyselne využívané klimatizačné systémy, tak v rezidenčnej a komerčnej sfére sú najpoužívanejšie klimatizácie typu split a multisplit.

Mobilné, alebo stacionárne?
Mobilné môžete voľne presúvať z miestnosti do miestnosti. Teplo z jednotky je však nutné odvádzať ohybnou hadicou cez okno alebo pootvorenými dverami. Mobilné jednotky, ale vzhľadom na ich spotrebu a vyššiu hlučnosť, než ktorými disponujú stacionárne systémy, sú vhodné na občasné používanie tam, kde ekonomicky nedáva zmysel realizovať stacionárne riešenie.

Pokiaľ uvažujete o obstaraní klimatizácie do celoročne či pravidelne užívaného obydlia, zamerajte sa na stacionárne jednotky. Tieto pevne zabudované jednotky nájdete opäť v niekoľkých prevedeniach. Kompaktné riešenie predstavujú okenné klimatizácie (parapetové), ktoré sú zabudované priamo do okna a hodia sa napríklad do bytov v staršej zástavbe, kde nie je priestor na umiestnenie jednotiek typu split.

Splitové klimatizácie potom ponúkajú asi najväčšiu variabilitu z hľadiska výkonu a funkcií. Ide o systém zložený z vnútornej jednotky (výparník) a vonkajšej jednotky (kompresor/výmenník). Na jednu vonkajšiu jednotku je možné pripojiť niekoľko vnútorných jednotiek (napr. v každej miestnosti jedna), kedy toto riešenie nazývame multi-split. Podľa umiestnenia vnútornej jednotky potom hovoríme o modeli klimatizácie nástennej, kazetovej, kanálovej či podstropnej. Tieto jednotky predstavujú z hľadiska obstarávacích nákladov riešenie drahšie, ktoré je však vyvážené nielen rýchlejšou cenovou návratnosťou pri úspore energií, ale hlavne vysokým užívateľským komfortom.

Výkon
Pri výbere klimatizácie je dobré sa venovať informácii týkajúcej sa samotného výkonu klimatizačnej jednotky. Parametre výkonu sú totiž veľmi dôležité na ideálne ochladenie celej miestnosti prípadne jej vykurovania. Medzi tie základné patrí: veľkosť priestoru, ktorý chcete chladiť alebo vykurovať v m2, typ miestnosti, či sa jedná o podkrovie, prízemie alebo napríklad suterén. Ďalším zásadným faktorom je orientácia miestnosti k svetovým stranám. Dôležitý je aj počet okien v danej miestnosti a ich plocha. V neposlednom rade záleží aj na ďalšom zdroji tepla, ktoré je v miestnosti prítomné (spotrebiče a pod.).

Čistiaci proces škodlivých častíc vo vzduchu – antibakteriálny proces
Pokiaľ je klimatizácia vybavená danou technológiou, potom odstraňuje zo vzduchu baktérie, huby a dokonca aj vírusy. Filtrácia navyše likviduje aj tie najmenšie častice prachu a baktérie, čím zaisťuje čisté, svieže a predovšetkým zdravé prostredie. Doprajete teda svojej rodine ochranu a čistotu, aby dýchala svieži a zdravý vzduch spolu s dokonalým komfortom chladenia

Kontaktný formulár:

S čím vám môžeme pomôcť?