Ako si vybrať čerpadlo

Ako si vybrať čerpadlo zverejnené: 8. 8. 2022

Potrebujete čerpať pitnú vodu, úžitkovú, dažďovú alebo kalovú vodu? Alebo potrebujete obehové čerpadlo k tepelnému zdroju? Budete vyberať najskôr podľa typu a následne podľa parametrov. Čerpadiel je veľké množstvo a problémom je orientácia v technických parametroch aj v samotnom účele. Trochu vám to uľahčíme a predstavíme aspoň základné druhy čerpadiel s ich prednosťami a využitím.

Odstredivé čerpdlá

Odstredivé čerpadlá sú vhodné na čerpanie čistej i mierne znečistenej vody. Využijete ich pre domáce vodárne, posilníte tlak vo vodnom rade, zaistíte záhradnú závlahu alebo prečerpáte vodu na dlhšiu vzdialenosť. Nesmie bežať na sucho, pretože voda je médiom, ktoré čerpadlo chladí.

Samonasávacie čerpadlá

Samonasávacie čerpadlá si potrebnú tekutinu nasajú samé, ale ich hydraulická časť musí byť zavodnená. Dokážu zo sacieho potrubia odsať vzduchové bubliny. Samonasávaciu schopnosť oceníte v okamihu, keď dôjde k netesnosti sacieho potrubia. Také čerpadlo musí mať sací trakt naplnený vodou. V tej chvíli je čerpadlo schopné vodu znovu nasať a pokračovať v činnosti. Samonasávacie čerpadlá je možné použiť na prepravu vody v maximálnej sacej hĺbke 8 m.

Vretenové čerpadlá

Tieto prístroje transportujú vodu otáčaním kovového šneku v gumovom statore. Spravidla disponujú obmedzeným prietokom max. 3 m³/h, čo znamená nižšiu účinnosť, teda vyššiu spotrebu energie. Nižšia je však aj obstarávacia cena a jednoduchší je aj servis. Využívané sú na hlbinné vrty alebo napr. na vyčistenie nových studní. Zvládne čerpať aj mierne znečistenú vodu a kvapaliny s abrazívnymi zložkami. Vždy je potrebné dávať pozor na objem obsahu pevných častíc vo vode.

Vibračné čerpadlá

Vibračné čerpadlá sú založené na princípe pohybu gumovej membrány, ktorá je piestom priťahovaná hore a dole. Jednoduchá konštrukcia je spravidla cestou k nižšej cene a vynikajúcej spoľahlivosti aj pri čerpaní do vyšších výšok. Pracujú však vo veľmi obmedzenom režime a čerpadlu je nutné dopriať prestávky cca každé 2 hodiny. To zohľadnite predovšetkým pri nutnosti prečerpať väčšie množstvo vody, pretože maximálny prietok je cca 1,5 m³/h. Špeciálne vibračné čerpadlá sú schopné dostať vodu z hĺbky až 40 m. Rotačné a vretenové čerpadlá potom môžu pracovať aj v hĺbkach cez 100 m.

Záhradné čerpadlá

Tie majú primárne využitie na záhrade. Jedná sa predovšetkým o povrchové samonasávacie odstredivé čerpadlá, ktoré dosahujú potrebný výtlak a prietok, pri zachovaní jednoduchej údržby. Na bežné záhradné využitie postačí prietok cca 1,5 m³/h.

Domáce vodárne

Domáce vodárne sa zapínajú automaticky a udržujú stály tlak v rozvodoch vody, v mnohých prípadoch tiež disponujú akumulačnou nádobou.

Vodné čerpadlo vs. domáca vodáreň

Rozdiel je v ovládaní chodu pri odbere vody. Zatiaľ čo domáca vodáreň sa zapína automaticky a v rozvode zaisťuje trvalý tlak, v prípade samotných čerpadiel je tomu inak. Tie sú totiž odkázané na obsluhu a tlak v rozvode je iba po ich zapnutí.

Obehové čerpadlá

Obehové čerpadlá najčastejšie zaisťujú cirkuláciu vykurovacej vody vo vykurovacích systémoch. Ich najbežnejším zástupcom je čerpadlo pre ústredné kúrenie. Hlavnými nárokmi na tieto čerpadlá sú bezhlučnosť, dlhá životnosť, nízka spotreba energie a predovšetkým bezporuchovosť, pretože sú v prevádzke najmä v čase, keď klesnú teploty pod nastavenú hodnotu. Čerpadlá na cirkuláciu teplej vody zaisťujú vždy teplú vodu v mieste odberu, nie je teda nutné vodu tzv. odpúšťať než potečie voda teplá.

Bazénové čerpadlá

Sú určené na výmenu vody v bazéne a na jej cirkuláciu cez filter. Čerpadlo je zároveň hnacím centrom celého systému. K požiadavkám na stroj patrí väčší prietok a výkon, tlak môže byť naopak nižší. Súčasťou môžu byť najrôznejšie doplnky. Tieto čerpadlá sú konštruované pre trvalú prevádzku a môžu byť prispôsobené aj pre slanú vodu.

Kalové čerpadlá

Kalové čerpadlá prídu na rad, kedy potrebujete odčerpávať vodu s veľkým množstvom nečistôt a kalov. Vyznačujú sa veľkým prietokom. Konštrukcia je pevná, ideálne z nerezového kovu alebo liatiny. K výbave často patrí plavákový spínač. Ten vypne čerpadlo vo chvíli, keď dôjde k odčerpaniu tekutiny na požadovanú hladinu. Ide väčšinou o ponorné modely, ktoré sa inštalujú priamo do vody. Najväčšiu priechodnosť nečistôt majú páve kalové čerpadlá, ktoré potrebujú spolu s vodou odčerpať aj kamienky a ďalšie nečistoty, zvládnu aj priemer 30 a viac mm. Údaj nájdete aj v parametroch a hovorí, aké veľké častice je prístroj schopný pojať bez toho, aby došlo k jeho poškodeniu. Zvláštnou skupinou sú čerpadlá s rezacími nožmi, používajú sa na prečerpávanie vody s fekáliami.

V mnohých prípadoch rozhoduje hĺbka vody

Všeobecne platí, že pokiaľ chcete vodu čerpať z hĺbky menšej ako 8 m, bude vám stačiť povrchové čerpadlo. Pokiaľ by ste ho chceli použiť aj v prípade väčšej hĺbky, bude dochádzať k výrazným stratám tlaku. Ponorné čerpadlo oproti tomu nemusíte používať iba pri hĺbke 8 m a viac. Poslúži vám rovnako dobre aj tam, kde stačí čerpadlo povrchové. Sledujte takzvanú saciu výšku. Tú vypočítate jednoducho tak, že ku každému metru hĺbky pripočítate cca 10 cm za každý vodorovný meter.

Ďalšie parametre

Podľa množstva čerpanej vody sa čerpadlá delia do 3 skupín:

  • do 4 m³/h. - také prístroje sú vhodné na zalievanie v záhradke, čerpanie pitnej vody zo studne či ako domáca vodáreň.
  • 4 m³/h - tieto čerpadlá sú vhodné pre náročnejšie a rýchlejšie zalievanie, napr. vo veľkých skleníkoch a na farmách.
  • Viac ako 7 m³/h - čerpadlá určené pre bazény, nádrže, zatopené pivnice alebo kalovú vodu.

Maximálna ponorná hĺbka

Táto hodnota nám hovorí, ako hlboko pod hladinou môže byť čerpadlo prevádzkované bez toho, aby došlo k poškodeniu vniknutím vody do elektromotora. Pri čerpadlách do vrtov môže byť hĺbka ponoru až 200 m pod hladinou.

Vyššie uvedený text a najmä číselné hodnoty sú indikatívne a nemôžu sa použiť na presný návrh čerpadla. Ak potrebujete riešenie priamo pre svoje potreby, kontaktujte náš technický tím.

Infolinka: +421 222 111 901

e-mail: info@ptacek.sk